Back to All Events

Barnesøndag: BRUNE - barneteater

brune_facebook_eventcover.jpg

BRUNE er en forestilling om vennskap, mot og å ta igjen. Den handler også om savn og om hvordan alt kan gå galt når superheltkreftene ikke strekker til.

Vinner av HEDDAPRISEN 2017 for beste barneforestilling!

Forestillingen er en dramatisering av Håkon Øvreås’ roman med samme navn, som i 2014 fikk Nordisk Råds litteraturpris i klassen for barne- og ungdomslitteratur.

«Teater Joker har lykkes med å skape tidsriktig og urovekkende scenekunst. Barnas scenekunst horisont trenger å utvides. Det er nettopp det Brune gjør.»

Idalou Larsen, Periskop

«Barneteater som tør å være alvorlig, og som stoler på at barna kan gjøre det samme. Svært vellykket oppsetning»

Lillian Bikset, Dagbladet

Heddajuryens uttalelse :

Essensen i all teaterkunst er den teatrale forvandlingen hvor hendelser, objekter og aktører fremstår på nytt og annerledes vis, for å gi liv til en alternativ virkelighet. Slik er teatret nært beslektet med barnets kreative skaperkraft, både som en kilde til ubekymret lek og som et sted å søke tilflukt når virkelighetens verden ikke riktig fortoner seg slik som den burde. Årets barneforestilling understreker og feirer dette slektskapet i en presis og samtidig leken regi hvor skuespillerne briljerer som overskuddspregede forvandlingskunstnere. Uanstrengt veksler de mellom ulike roller, og gir i fellesskap fysisk form til en rekke scenografiske elementer og rekvisitter. Språket er tidstypisk og troverdig i en dramatisering basert på den prisbelønte norske barneboka med samme navn, utgitt i 2013.

Teater Joker har laget en teaterforestilling om det å kjenne seg utenfor og det å ta igjen. Dette er historien om en liten gutt som takket være mye fantasi og mot klarer å ta et aktivt oppgjør med sine motstandere. Runes oppgjør skjer på samme tid som han opplever sorg og savn etter sin bestefar. Det er som om fantasien hjelper Rune til å bearbeide både sorg og virkelighetens begrensninger.

Historien om Rune er en herlig blanding av realisme og eventyr, lek og stort alvor, med temaer som sorg, mobbing, vennskap og hevn. Noe av Teater Jokers scenespråk, med bruk av seriemime, speiler det fellesskapet Rune opplever i møte med sine venner; et vennskap som hjelper dem alle i kampen for rettferdighet. Seriemime er et fysisk scenespråk hvor skuespillerne skaper alt med armer, ben, hode, hjerte og stemmer. Formen i seg selv er poetisk, og skaper assosiasjoner og bilder som er drømmeaktige.

Dette er en forestilling hvor fantasi og virkelighet er flettet sammen på en naiv og raffinert måte.

Forestillingen har spesialkomponert musikk av Raymond Enoksen og Geirmund Simonsen, som har skrevet musikk for Teater Joker i alle produksjoner de siste 10 årene.

Medvirkende:

Knut Erik Engemoen/Jens Smith Wergeland
Jon Arne Arnseth
Stig Zeiner/ Patrick Børjesson
Haakon Strøm/Gard Pedersen
Kari Ramnefjell

Øvrige medvirkende:

Regi/dramatisering : Niels Peter Underland
Scenografi og kostymer : Gjermund Andresen
Musikk : Geirmund Simonsen og Raymond Enoksen
Dramaturg : Endre Sannes Hadland
Lysdesigner : Martin Myrvold
Rekvisitter : Gøril Rostad
Produsent Teater Joker : Kari Ramnefjell
Produsent Akershus Teater : Sandra Sandbye

Brune er en coproduksjon mellom Akershus Teater og Teater Joker, og hadde premiere 3 mars 2016.

Alle foto Mads Nygård

Forestillingen er støttet av Spenn, Norsk Komponistfond, FFUK, HIOA, Fond for Lyd & BIlde

DSC00375-768x512.jpg